VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Dramatisch 2014 voor Air France-KLM, cruciaal jaar voor de boeg

Air France-KLM begon dit jaar nog opgewekt, maar terugkijkend is het jaar bijzonder beroerd verlopen en bestaat inmiddels grote twijfel over de toekomst van het concern.

Beleggers zetten de koers van Air France-KLM ruim 7 procent lager in een eerste reactie op het derde winstalarm dat luchtvaartmaatschappij dit jaar doet uitgaan.

Prijsdruk en kostenbesparingen zijn de kernwoorden dit jaar voor het concern, waar beleggers inmiddels alle reden hebben te twijfelen over de toekomst van de Frans-Nederlandse combinatie.

Gebrek aan integratie tussen KLM en Air France breekt het concern steeds meer op nu de concurrentie op alle vlakken steeds sterker wordt.

Jaar van winstwaarschuwingen
Bij de publicatie van de eerstekwartaalcijfers eind april leek er nog geen vuiltje aan de lucht bij Air France-KLM.

Goed, het concern had het zwaar met ferme prijsdruk in Europa door de zeer succesvolle prijsvechters Ryanair en Easyjet, maar daarvoor had Air France-KLM enkele jaren terug het bezuinigingsprogramma ‘Transform 2015' in het leven geroepen.

Dat programma lag eind april naar eigen zeggen keurig op schema en de doelstelling van een ebitda van 2,5 miljard over geheel 2014 werd herhaald. 

Eind juli bij de publicatie van de halfjaarcijfers werd de ebitda-prognose echter neerwaarts aangepast tot 2,2-2,3 miljard euro.

Belangrijkste reden: meer prijsdruk op intercontinentale vluchten door toenemende concurrentie van maatschappijen uit het Midden-Oosten en Azië.

De kostenbesparingsmachine moest verder worden opgevoerd, maar het plan Transavia uit te bouwen tot een gedegen prijsvechter viel intern verkeerd en leidde tot een omvangrijke staking onder de Franse piloten, wat een half miljard kostte.

De gifbeker bleek nog niet helemaal leeg zo bleek deze week. Air France-KLM past de ebitda-verwachting met nog eens 200 miljoen neerwaarts bij.

Reden hiervan zijn aanhoudende zwakte op de lange afstand vluchten, hogere afdrachten aan andere maatschappijen die voor vervangend vervoer zorgden ten tijde van de pilotenstaking, een fiscale pensioentegenvaller en beperkte positieve invloed van de dalende olieprijs door hedgecontracten.

Zorgen over toekomst
Groot probleem voor het concern is dat het vrijwel geen financiële ruimte heeft om dit soort tegenvallers op te vangen.

De luchtvaartmaatschappij torst een nettoschuld van 5,3 miljard euro met zich mee en sinds het derde kwartaal is het eigen vermogen zelfs bijna 300 miljoen euro negatief.

Het bestuur van Air France-KLM reageert op de aanhoudende winstdruk door nog meer bezuinigingen af te kondigen en de investeringsbudgetten terug te dringen.

Om in de toekomst een partijtje mee te kunnen vliegen zal er toch afdoende geïnvesteerd moeten worden in steeds lichtere en daardoor zuinigere vliegmachines. Daarvoor is steeds minder geld.

Verdere integratie gewenst
Bezuinigingen zoals recent de 700 miljoen euro aangekondigd, 10 procent van de kostenbasis, door de nieuwe KLM voorman Pieter Elbers klinken goed, maar stuiten op flink verzet van de vakbonden.

Ook het feit dat een dergelijke operatie niet op groepsniveau wordt aangekondigd zegt veel over de nog altijd gebrekkige integratie tussen KLM en Air France.

Stappen die dan wel gezet worden de vervlechting te versterken, zoals het cashmanagement samenvoegen, stuit dan weer op verzet van de Nederlandse vakbonden.

Wil Air France-KLM overleven dan zal er veel meer moeten gebeuren. Alle neuzen zullen dezelfde kant op moeten wijzen. Vakbonden spelen hierin een belangrijke rol. 2015 wordt al met al een cruciaal jaar voor Air France-KLM.





Gerelateerde artikelen